Osivo z vlastních zdrojů


Abychom mohli semena osiv na jaře použít k osetí záhonků, je potřeba je na zimu dobře uložit. Správné uložení semínek je totiž předpokladem k zachování jejich kvality až do výsevu. Většina semen si při dobrém uskladnění udrží klíčivost až několik let, takže osivo můžeme využít i po několik následujících sezón. Musíme při uskladnění dodržet tři základní podmínky. Temno, chladno a sucho https://www.ablist.cz/sklizime-osivo-na-zahradce.


Sucho je potřeba, aby semena nezvlhla a nestala se náchylná k plesnivění. V chladném prostředí se v semenech zpomalují životní pochody. Je důležité, aby teplota nekolísala a byla pokud možno stálá.
suchá rostlina


V domácnosti můžete semena ukládat třeba do chladné komory nebo studené chodby. Před světlem je uchráníte, pokud je uložíte do krabic nebo do nádob nepropouštějících světlo. Při uskladnění se vám také dobře osvědčí obaly, které nepropouštějí vlhkost. Vhodné jsou třeba sklenice se šroubovacím uzávěrem. Výhodou sklenic je dobrá přehlednost o množství semen. Nevhodné jsou naopak papírové nebo plátěné sáčky, které semena nechrání před vlhkostí.


Při uskladnění si nádoby s osivem raději popište s uvedením názvu druhu, abyste na jaře věděli, která semínka jste si vlastně nasbírali. Můžete k popisu také připojit místo pěstování a rok sklizně.
odkvetlá rostlina


Před uložením semena také dobře očistěte. Nečistoty snadno poutají vzdušnou vlhkost a navíc zvětšují objem osiva. Semena v případě potřeby můžete dosušit uměle u zdroje tepla. Čím budou sušší, tím déle si udrží klíčivost. Jen dejte pozor, aby teplota nepřesáhla 35°C. Klíčivost by se nenávratně poškodila. Sušit je můžete v dřevěné bedničce nebo v krabici vyložené papírem nebo i na plechu na pečení. Při sušení semena občas prohrábněte.


Uložená osiva občas zkontrolujte, zda je nenapadli škůdci nebo choroby.



Osivo z vlastních zdrojů
Ohodnoťte příspěvek