Vitamíny

Vitamíny patří k základním složkám lidské potravy. Hrají významnou roli při procesech vstřebávání a výměny látek. Jejich nedostatek v těle se označuje jako hypovitaminóza a tělo může začít vysílat negativní signály v podobě poruch organismu. Jsou důležité pro správné fungování orgánů, slouží jako prevence onemocnění, zpomalují stárnutí a posilují imunitní systém. Pokud dlouhodobě vystavujete svůj organismus různým dietám nebo jednostranné stravě (např. vegetariáni nebo vegani), nemůžete mít vitamínů, které Váš organismus potřebuje dostatečné množství a výrazně tím ohrožujete své zdraví.
červená jablka
Vitamín A:
–        Je důležitý pro dobrý zrak, mezi nejdůležitější přírodní zdroje vitaminu A patří játra, dále rybí tuk a tučné ryby (např. treska), vejce a mléčné výrobky (především plnotučné). Nejvíce beta-karotenu obsahují kromě mrkve také sladké brambory, kedlubnové listy a nať, kapusta, špenát a petržel, sušené meruňky, žluté a oranžové melouny či dýně.
žlutá paprika
Různé množství beta-karotenu je přítomno prakticky v každém běžném ovoci a zelenině, které je „barevné“, a také v dovážených exotických druzích. U vitamínu A si dejte pozor na předávkování, zvláště pokud ho přijímáte dostatek formou přírodní a ještě ho k tomu užíváte jako doplněk stravy.
mrkvová šťáva
Vitamín D:
–        Udržuje silné kosti a zdravé zuby. V letních měsících se v těle díky slunečnímu záření tvoří sám, Je to právě slunce, které vlivem svých paprsků působících na lidskou kůži zapříčiňuje vznik vitamínu D. UVB záření je tedy tvůrcem a tuková tkáň následně uchovatelem této látky. Sluneční vitamín si tak můžeme dopřávat v hojném množství především v letním období, v zimě ho můžeme získat z potravin, jako jsou sardinky, losos nebo olej z rybích jater. Nezapomínejte také na cereálie nebo vejce.

Vitamín B1:
–        Vitamín B1 neboli thiamin je důležitý pro správné fungování nervového systému. Rovněž působí pozitivně proti únavě. Ve zvýšeném množství se podává při otravách nikotinem, arsenem nebo olovem. Posiluje srdce a podporuje paměť, používá se jako prevence oparů. Potraviny bohaté na vitamin B1 jsou obiloviny, maso, kvasnice, med nebo ořechy.

Vitamín C:
Zvyšuje obranyschopnost organismu, zkracuje průběh nachlazení, působí preventivně proti šedému zákalu a srdečním nemocem. Obvyklá denní dávka vitaminu C je mezi 60 a 100 mg, doporučená dávka je 80 mg vitaminu C denně. V případě počínající virózy, při silné únavě nebo nachlazení jsou prospěšné vyšší dávky – 500 až 1000 mg. Vitamín C získáte z citrusových plodů, šípků, černého rybízu a také kiwi.