Dovolená v pohodě


·         Sušené všechno
Dehydrované potraviny vám na dovolené udělají neocenitelnou službu. Jsou lehké, skladné, díky nízkému obsahu vody se nekazí. A nemusí se jednat jenom o obligátní těstoviny a polévky z pytlíku. Zejména při chůzi po horách nebo jiných sportovních aktivitách vám neocenitelnou službu prokáží sušené ovoce a zelenina. Třeba takové rozinky jsou skvělým zdrojem rychlé energie, který, na rozdíl od hroznů, nic neváží, a sušená zelenina vám zase dodá vitamíny a minerály. Pokud máte doma sušák na ovoce, můžete si tuto pochoutku dokonce připravit i sami doma. Kromě toho zabalte i nejrůznější keksy a sušenky, které vám usnadní práci, když zrovna nebude po ruce čerstvé pečivo.
ovoce ve sklenici.jpg

·         Nezapomeňte základy
Běžnějším problémem, než by se na první pohled mohlo zdát, jsou zapomenuté základní suroviny. Při nákupu se tedy ujistěte, že v košíku máte sůl, koření, malou lahev oleje či jiný tuk, rýži, kuskus, nebo třeba prostředek na nádobí. Jistě, tohle všechno se dá koupit prakticky všude, ale není nic otravnějšího, než muset hned první den večeřet neosolené párky protože „někdo“ nevzal sůl, a nemít je čím spláchnout, protože nemáte čaj ani šťávu.

venkovní vaření.jpg
Plechovky nechte doma
Době lančmítů a dalších pochoutek z plechových krásek už snad definitivně odzvonilo. Pokud v průběhu dovolené dostanete chuť na maso, zeleninu nebo třeba mléko, tak prostě vyrazte na lokální trh, a kupte si čerstvé. Většinou to nebývají nějaké přemrštěné ceny, a rozdíl v chuti je obrovský. Pokud máte opravdu pocit, že bez českých masných výrobků nevydržíte, vezměte šišku salámu, která je nejen lehčí a skladnější, ale má i výrazně verzatilnější použití než maso v plechovce. Vyhněte se také věcem ve sklenicích, jsou zbytečně těžké, křehké, a na dovolené se stejně nikdo nechce živit zelím nebo kyselými okurkami (které se mimochodem navíc dají sehnat prakticky kdekoli v Evropě).